Meny
 

Att välja gravsten

Gravsten

Att välja gravsten

Att resa en gravsten eller annat minnesmärke över någon som har levt är en mycket gammal tradition. En gravsten kan berätta en historia om den som ligger i graven eller bara med namn bekräfta vem som är gravsätt här. Innan en gravsten eller annat minnesmärke får resas på graven skall det godkännas av Kyrkogårdsförvaltningen.

Gravstenar finns i olika många olika material och utföranden. Som auktoriserade begravningsbyrå har vi kunnande och kompetens för att hjälpa till med valet gravsten. Vi har kataloger över olika gravstenar som du kan välja mellan. 

Tänk på var stenen skall placeras när du väljer bearbetning. En gravsten placerad under t ex ett träd utsätts för nersmutsning och måste rengöras regelbundet. En sten som har en slät yta, t ex polerad, håller sig ren och snygg längre än en sten med råhuggen och grov yta. Här kan vi på begravningsbyrån och stenhuggeriet vägleda er i valet.

Finns det en befintlig gravsten så hjälper vi till med att komplettera den med ny text.

Som auktoriserad begravningsbyrå samarbetar vi bl. a med följande tillverkare av gravstenar:
GRF Gravvårdar, Löbe Granit, Edurus, Art on Glass - gravvårdar i glas, Vilosten och Rönngrens - kors i trä, brons och järn.
Titta gärna på sidan Exempel på gravstenar (länk) och hämta inspiration.

Har du senare, efter gravsättningen, förhinder för att ta hand om gravens skötsel, kanske för att du bor på annan ort eller för att du har andra förhinder, kan vi erbjuda abonnemang på gravskötsel och gravdekorationer via vår partner Memodo. Ett abonnemang innebär att graven ses om och planteringar utförs tre gånger per år i maj (penséer), juni (begonia) och oktober (ljung). I december läggs en krans. Efter varje insats så får du en bild på gravplatsen till din mailadress och bilderna samlas också i en app.

För att veta mer och för att beställa, klicka här >>>  www.memodo.se/sbf 

NYHET: QR-KOD PÅ GRAVSTEN.

Med hjälp av en QR-kod och en smartphone kan man nu direkt vid graven besöka den avlidnes digitala minnessida på nätet. 

Produkten, som kallas QR-bricka, finns nu tillgänglig för beställning här. 
Via en app scannar man av streckkoden med telefonen och kommer då direkt till en webbsida, en film, en minnessida eller ett foto-kollage.
 
QR-brickan kan beställas med eller utan bild och klistras fast på gravstenen med ett speciallim som inte skadar stenen och den går också lätt att få bort. Den är dessutom liten och diskret och stör inte gravstenens övriga dekorationer. Beställ QR-brickan här hos vår samarbetspartner InMemory

Titta på filmen om QR-brickan. Det kan ta en stund att ladda filmen som öppnas i ett nytt fönster.